Vacaturetekst schrijven

Zes do’s en don’ts om een betere vacaturetekst te schrijven

Een goede vacaturetekst schrijven is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je wilt origineel zijn, de tekst moet goed omvatten wat je precies nodig hebt, je moet de juiste mensen aantrekken en eigenlijk is het ook nog een stukje reclame voor het bedrijf. 

Ben je niet het type dat iedere dag moeiteloos zo’n stukje tekst uit de mouw schudt? Gebruik dan deze do’s en don’ts bij het schrijven van je vacaturetekst en ontwijk de ergste valkuilen.

Drie do’s om een betere vacaturetekst te schrijven


Employer branding toepassen in de beschrijving van je organisatie 

In de beschrijving van je organisatie vertel je over de core business, de klanten, toekomstige ontwikkelingen en op welke manier dit invloed uitoefent op de betreffende functie. Maak hier niet een standaard tekst van, maar verleid de lezer met de pluspunten van de organisatie die relevant zijn voor jouw sollicitant.

De bedrijfscultuur is ook van groot belang als je goede sollicitanten wilt aantrekken. Voor de jongere generatie is een bedrijfscultuur waarmee ze zich kunnen identificeren zelfs belangrijker dan een vacature met een leuk takenpakket! Wees trots, maar maak het niet interessanter dan het is.


Maak een goede functieomschrijving voordat je met de functie-eisen begint

Je weet pas welke functie-eisen benodigd zijn als je een indruk hebt van hoe een gemiddelde werkdag verloopt. Ook kunnen sollicitanten dan beter inschatten of een functie bij hun past. Aspecten die je bij het maken van de functieomschrijving in overweging kunt nemen zijn:

 • Hoe ziet een normale werkweek eruit?
 • Wat is het takenpakket en welke taken zijn het belangrijkst?
 • Werkt de kandidaat met bepaalde hardware of software?
 • Met wie moet de kandidaat overleg plegen om de functie uit te kunnen voeren?
 • Welke verantwoordelijkheden zijn er?

Geef aan welke doelstellingen de werknemer krijgt

Door het geven van doelstellingen (en eventuele trainingen om die te bereiken) trigger je intrinsieke motivatoren om bij het bedrijf te werken. Let er op dat de doelstellingen uitdagend, maar haalbaar zijn.

Je ziet vaak dat vacatureteksten aantrekkelijk worden gemaakt met bier op vrijdagmiddag of iets dergelijks, maar dit is waarom een werknemer werk met voldoening uitvoert!

En doe dit vooral niet…


Teveel functie-eisen vragen (die nergens op slaan)

Harde functie-eisen oftewel hard skills zijn eisen die je kunt controleren en/of meten op een cv. Deze eisen hebben betrekking op opleidingen, werkervaring, certificaten etc. Pas op! Vraag je teveel, dan ben je op zoek naar een schaap met vijf poten. Hiermee loop je kans dat goede kandidaten worden ontmoedigd.

 • Vraag functie-eisen die je gemakkelijk uit een cv kunt halen. Zo wordt het gemakkelijker om een selectie te doen uit de cv’s die je krijgt.
 • Wees kritisch naar jezelf over datgene wat je vraagt. Wat heb je echt nodig? Harde eisen zijn bedoeld om af te bakenen met welke aspecten de functie wel of niet kan worden uitgeoefend. Geef in ieder geval niet meer dan vier of vijf eisen.
 • Maak de harde functie-eisen concreet. Zo voorkom je dat kandidaten die niet in aanmerking komen toch een poging wagen.

Eigenschappen vragen die vanzelfsprekend zijn

Vaak worden functie-eisen aangevuld met persoonlijke eigenschappen (oftewel soft skills) die nergens voor nodig zijn. Noem geen functie-eisen die typerend zijn voor een functie, bv. uitstekende sociale vaardigheden voor een key accountmanager of cijfermatig inzicht als je op zoek bent naar een accountant.


Een profielschets met nog meer functie-eisen

Als je de functieomschrijving combineert met de beschrijving van de organisatie kun je een profielschets maken. Let op! Je somt hier niet nog meer competenties of vaardigheden op, maar je beschrijft wat je precies nodig hebt als organisatie. Iemand met de juiste competenties zal zich hier met gemak in herkennen.  Misschien kun je zelfs na het opstellen van de profielschets een aantal soft skills weglaten. Less is more!

Zie onderstaand voorbeeld van een slechte profielschets:

“Ricru.com is op zoek naar een communicatief vaardige Growth Consultant die pro-actief het proces begeleidt vanaf het moment dat een opdracht gematcht moet worden aan relevante werving- en selectiebureaus tot een succesvolle plaatsing. Samen met het team wordt er gewerkt aan de positionering van Ricru.com en het transparanter maken van de recruitment markt door online marketing te combineren met accountmanagement. Daarom is de ideale kandidaat toegankelijk, enthousiast, creatief en heeft affiniteit met recruitment.”

En zo kan het ook:

“Met Ricru.com willen wij het imago van de recruitment branche verbeteren. Dat willen we bereiken door de markt transparanter te maken. Maar dat gaat niet vanzelf. We hebben iemand nodig die weet wat opdrachtgevers nodig hebben, ze vervolgens verbindt aan het beste werving- en selectiebureau en erop toeziet dat de opdracht daadwerkelijk wordt ingevuld. Iemand die kansen signaleert, hierop inspeelt en tegelijkertijd andere mensen inspireert om bij te dragen aan een betere recruitment markt. Herken jij jezelf hierin? Dan horen wij graag van jou!”

 • author's avatar

  Door: Renée Coert

  Growth Consultant

  Ricru.com is de online recruitment marketplace voor werving- en selectieopdrachten. Wij geloven dat wij de recruitment markt weer transparant kunnen maken.

  Meer weten?
  Neem contact op met info@ricru.com

 • author's avatar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *