Schaap met vijf poten

Hoe je je eigen schaap met vijf poten creëert

Heb je iemand nodig met bepaalde vaardigheden, een aantal jaar werkervaring en een specifieke opleiding? Dan kan het zomaar zijn dat jij op zoek bent naar het schaap met vijf poten! Het voordeel is dat je deze persoon direct kunt inzetten. Je beperkt risico’s waardoor je hoogstwaarschijnlijk op de korte termijn succes boekt.

Veel harde eisen stellen geeft je echter geen garantie op zekerheid. Werk je met een of enkele alleskunners, dan ben je kwetsbaar. Zodra iemand weggaat of langdurig ziek wordt breng je de continuïteit van je bedrijf in gevaar. Het zoeken naar een nieuwe kandidaat met al deze vaardigheden is een hels karwei. Misschien bestaat deze persoon helemaal niet, of het duurt erg lang voordat je hem of haar gevonden hebt.

Kijk je alleen naar harde eisen en vaardigheden, dan is de kans dat jouw werknemer langere tijd gelukkig is niet groot. Passen de drijfveren en het karakter van een kandidaat bij de visie en de dynamiek van jouw bedrijf? En welke intrinsieke motivatoren heb jij nog te bieden? Intrinsieke motivatoren zorgen ervoor dat werknemers hard werken omdat ze er plezier aan beleven om het zo goed mogelijk te doen.

Wat is de oplossing voor het schaap met vijf poten?

Ben je van plan om jouw bedrijf op de lange termijn succesvol te houden en ben je van mening dat goede werknemers zorgen voor het succes van een bedrijf? Creëer dan zelf je schaap met vijf poten!

 • Begin je zoektocht naar een persoon die een goede basis heeft, een goede match maakt met het bedrijf en zich snel nieuwe competenties of vaardigheden eigen maakt.
 • Geef hem of haar samen met een aantal anderen de mogelijkheid om zich te ontplooien en spreid je risico.
 • Met de juiste personen heb je binnen een aantal jaar, of misschien zelfs al binnen een aantal maanden, een succesvolle formule die standhoudt. Ook als er iemand wegvalt.
 • Een tip om toch te vinden wat jij zoekt: maak een lijst met vijf of zes harde eisen waarop je selecteert en laat de rest beslissen door de kwaliteiten van de individuele kandidaat.

En als je als sollicitant een soortgelijke vacature ziet en je sluit niet helemaal aan… Laat je niet ontmoedigen! Als je het bedrijf kunt overtuigen van jouw kwaliteiten zijn er nog altijd kansen!

 • author's avatar

  Door: Renée Coert

  Growth Consultant

  Ricru.com is de online recruitment marketplace voor werving- en selectieopdrachten. Wij geloven dat wij de recruitment markt weer transparant kunnen maken.

  Meer weten?
  Neem contact op met info@ricru.com

 • author's avatar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *